Behandling med stamceller
Stamceller anvendes inden for mange forskellige sygdomsområder og der forskes i endnu flere. Navlestrengsvæv og navlestrengsblod er kilder til stamceller, som i dag anvendes i transplantationsmedicin og som giver et muligt behandlingsalternativ til sygdomsramte familier rundt om i verden.
Års transplantationer med stamceller fra navlestrengsblod
Stamceller hjælper titusindvis af familier verden over. Endnu mere spændende er det fremtidige potentiale for stamceller fra navlestrengsvæv inden for regenerativ medicin.
Børn har deres stamceller opbevaret i biobanker rundt om i verden
Cellaviva har gennem årene vokset sig til at blive den største og mest erfarne private stamcellebank i Skandinavien.
Transplantationer
I 1988 reddede man for første gang et liv ved hjælp af stamceller fra navlestrengen. Siden da er mere end 50.000 transplantationer blevet udført.
Nutidens behandlinger med stamceller
Stamcelletransplantation er en etableret behandling af flere alvorlige sygdomme. Især i de bloddannende organer og ved medfødte immundefekter og stofskiftesygdomme.
Stamceller fra navlestrengsblod bruges i øjeblikket i transplantationsmedicin til at erstatte beskadiget blod og immunsystem med sunde celler. En stamcelletransplantation med nye raske stamceller fra for eksempel navlestrengsblod, kan helbrede patienter med visse sygdomme. De nye bloddannende stamceller erstatter de stamceller, der er beskadiget af patientens sygdom eller er beskadiget ved medicinsk behandling, f.eks. kemoterapi.
Stamceller fra navlestrengsblod er mere immunologisk umodne end knoglemarvs- og blodstamceller, hvilket er en stor fordel, fordi cellerne så er mere tilpasningsdygtige til vævstypen, og det er lettere at matche transplanterede patienter med navlestrengsblod end med andre stamceller.
Sammenlignet med celler fra et voksent individ er stamceller fra navlestrengsblod mere tilpasningsdygtige og har unikke egenskaber, som gør det muligt at transplantere med større forskelle mellem donor- og modtagervævstyper.
Yderligere fordele ved navlestrengsblodstamceller omfatter en lavere forekomst af akut og kronisk GvHD (Graft versus Host Disease) sammenlignet med knoglemarvstransplantation og en reduceret risiko for tilbagefald.
Sygdomme, der i øjeblikket behandles ved transplantation af navlestrengsblod, omfatter medfødt anæmi og immundefektsygdomme, blodkræft, knoglemarvssygdomme og arvelige stofskiftesygdomme.
Forskning efter at finde endnu flere nye behandlingsområder, hvor stamceller fra navlestrengsblod kan bruges, er i fuld gang. Nogle af de sygdomme og tilstande, som kliniske forsøg er i gang med, er autisme, cerebral parese og type 1-diabetes.
Celleterapier, transplantationer og stamcellebehandlinger
Celleterapier sigter mod at behandle sygdomme ved at bruge celler til at reparere, erstatte eller ændre andre celler i kroppen. Behandlingen udføres ved hjælp af autologe celler, fra patientens egen krop, eller allogene celler, fra levende eller afdøde donorer.
Allerede i 1930’erne begyndte man at transplantere bloddannende stamceller, dengang som knoglemarvstransplantationer. I dag findes der en række applikationer på vores hospitaler.
Omkring 50.000 patienter får hvert år en stamcelletransplantation, der gives til behandling af flere dødelige sygdomme, herunder leukæmi, lymfom, stofskiftesygdomme og sygdomme i immunsystemet.
Hæmatopoietiske stamceller er basis for alle blodceller, og hovedkilden til hæmatopoietiske stamceller er knoglemarv og navlestrengsblod.
Sammenlignet med knoglemarvsstamceller er stamcellerne i navlestrengsblodet mere umodne og har en større tilpasningsevne. Stamceller er både upåvirkede af miljøfaktorer og mest kraftfulde ved fødslen. Ud over deres styrke er stamceller fra navlestrengsblod, når de bruges i behandling, mindre tilbøjelige til at forårsage komplikationer ved transplantationer.
Hæmatopoietiske stamcellers egenskaber gør, at de lettere kan integreres i patientens krop. Det er lettere at matche transplanterede patienter med navlestrengsblod end med andre stamcellekilder.
Det gør navlestrengsblod til en endnu mere værdifuld ressource for etniske minoriteter, som har sværere ved at finde stamcellematches i registre over voksne donorer.
Fremtidens potentiale
Ud over de 80 sygdomme, der i dag behandles med stamceller, er der et stort og voksende antal nye eksperimentelle behandlinger, som forhåbentlig vil kunne behandle sygdomstilstande med navlestrengsstamceller i fremtiden. Lovende forskning, der potentielt kan påvirke et utal af liv, udføres i behandlingen af type 1-diabetes, autisme, cerebral parese, MS, kræft, Alzheimers sygdom, Parkinsons sygdom og meget mere.
Cellaviva sikrer, at kun levedygtige stamceller reddes fra hver navlestreng. Vi dyrker og isolerer stamcellerne i navlestrengsvævet på samme måde, som når vi leverer stamceller til kliniske undersøgelser eller til behandling. Cellaviva kan på den måde give dig præcis det antal levedygtige stamceller, som du har til rådighed i fryseren. Der tages store skridt i research hver dag, og vi vil give vores kunder de bedste forudsætninger for at kunne bruge deres celler, hvis der er brug for dem i fremtiden.
Standardbehandlinger
Hæmatopoietiske stamcelletransplantationer bruges i dag til at behandle over 80 dødelige sygdomme, herunder leukæmi, lymfom, stofskiftesygdomme og sygdomme i immunsystemet. Der udføres herudover omfattende forskning med stamcelleterapi til behandling af mange sygdomme, der i øjeblikket er uhelbredelige.
Kliniske undersøgelser med stamceller fra navlestrengsvæv
Næsten 250 kliniske forsøg er blevet påbegyndt verden over for at studere stamceller fra navlestrengsvæv i regenerativ medicin. Ved at udnytte deres evne til at skabe strukturelt væv og bindevæv åbner de op for nye spændende behandlingsmuligheder for nogle af verdens mest ødelæggende sygdomme.
Leverede stamcelleprøver
Sammen med vores samarbejdspartnere har vi leveret stamceller til standard og eksperimentel behandling af over 2.500 patienter med forskellige diagnoser. Da vi grundlæggende er en forskningsvirksomhed, der udvikler avancerede stamcelleterapier, udfører vi selv kliniske forsøg med indledende fokus på behandling af type 1-diabetes og Covid 19.
Stamceller har et utroligt potentiale og en kraftfuld helbredende evne
Stamcelleforskning, der netop nu er i rampelyset
- Amyotrofisk lateral sklerose (ALS)
- Chrons sygdom
- Type 1 diabetes
- Eksem
- Graft-versus-Host Disease
- Lupus
- Multipel sklerose (MS)
- Psoriasis
- Rheumatoid arthritis
- Colitis ulcerosa
- Alzheimers sygdom
- Autisme
- Cerebral Parese
- CP skade
- Hypoxisk iskæmisk encefalopati (HIE)
- Høreskade (erhvervet sensorineural)
- Parkinsons sygdom
- Rygmarvsskade
- Slagtilfælde
- Gigt
- Bruskskade
- Ganespalte
- Slidgigt
- Regenerering af knoglevæv og brusk
- Forbrændinger
- Leverfibrose
- Levercirrhose
- Lungefibrose
- Reproduktions-relaterede forhold
- Myokardieinfarkt
- Hjerte sygdom
- Hjerteskade
- Reparation af hjertevæv
- Vaskulær skade
- Brystkræft
- Lungekræft
- Nyrekræft
- Faste tumorer
- Anemier
- Leukemier
- Graft-versus-host-sygdom
- GvHD
- Graft-versus-host-sygdom
- Duchenne muskeldystrofi
- Bullosa Epidermolysis (EB
- Akut respiratorisk svigtsyndrom (ARDS)
- Astma
- Covid-19
- Diabetiske fodsår
- Type 2 diabetes
- Humant immundefektvirus (HIV)
- Synshandicap