Hist hvor vejen slår en blød bue ligger der en ejendom så smukt, med længerne ved skov og mark og et frodigt erantisflor i haven, der matcher farven på det store stuehus fra 1909.
En ejendom, der gennem tiderne sikkert har dannet rammen om mange gode historier.
Jeg er dog overbevist om, at den yndigste og mest vidunderlige begivenhed af alle på matriklen oprandt for ca. en måned siden. Lige dèr i køkken- alrummet i et lunt vandbassin, hvor Olivia kom til verden – Hjulpet op til det første åndedrag af sin far og hjemmefødselsjordemoderen
Første gang jeg havde kontakt med Michelle og Mathias var via et serviceopkald fra Cellaviva i en weekendvagt for at høre, hvordan det gik generelt og for at afstemme ønsker i forhold til fødslen og stammeopsamlingen.
Uvidende, at jeg skulle være så heldig at være med til en skøn vandfødsel knap 2 dage senere hos parret. Der var jo alligevel et stykke tid til selve terminsdatoen. Men fødsler har det med ikke at lade sig diktere af datoer og tid. Og søndag nat gik Michelles fostervand pludseligt og alle klar over at fødslen var i gang.
Ved middagstid små 8-9 timer senere måtte jeg afsted.
Veerne var startet med det samme efter vandafgangen og det var gode, effektive veer. Fødslen gik særdeles hurtigt, selvom det var første gang at Michelle skulle føde. Hjemmefødselsjordemoderen som var ankommet om formiddagen, havde vurderet, at Olivia snart ville melde sin ankomst og alle ventede nu egentlig bare på mig. Solen skinnede den dag ligesom i dag, men jeg koncentrerede mig mest af alt om at komme så hurtigt frem som færdselsreglerne tillod!
Da min bil svingede ind på gårdspladsen, fik Michelle lov til at give efter for pressetrangen.
Inden døre var en helt speciel og meget smuk fødestemning. Kontrolleret, roligt og supersejt fik urkræfter lov at gøre deres arbejde. Jeg fik hurtigt gjort klar med opsamlingsudstyret fra Cellavivaboksen og gik hjemmefødselsjordemoderen – en kær, velkendt kollega – til hånde. Der skulle ikke mange presseveer til, før en smuk lille mørkhåret pige for første gang lå på sin mors bryst.
Med mine ekstra hænder fik jeg på foranledning fornøjelsen af at filme og tage fotos af de spæde minutter af Olivias første fødselsdag. Det var en meget smuk vandfødsel
Med til en fødsel hører også fødslen af moderkagen.
Fordelen ved at være 2 garvede jordemødre til denne hjemmefødsel viste sig således at have flere fordele, idet moderkagen sad godt fast og lod vente på sig. Jeg havde god tid til at opsamle et stamcelledepot og med kyndig jordemoder teknik, tricks- og intervention blev moderkagen født “på land” og en overflytning til fødeafdelingen til hospitalet afværget. Alle var lettede over at denne specielle oplevelse kunne fortsætte hjemme og den lille ny familie forblive puttet i dynerne i soveværelset
Beslutningen om at få høstet og gemt stamceller kommer fra et bekendtskab til en familie med et meget sygt barn, som muligvis kunne have haft stor gavn af behandling med egne stamceller.
Da Michelle erfarede dette var hun ikke i tvivl om, at hun og Mathias ville vælge stamcelleopbevaring for Olivia. “Vi ser det som en forsikring som vi selvfølgelig ikke håber, at vi får brug for. Og samlet set (med stamcelleopbevaring i 20 år) er det en overkommelig udgift i forhold til hvad man ellers bruger penge på”, udtaler parret.
Gårdhunden Rita ligger for mine fødder og “vuffer” lidt i søvne og stemningen er den samme som for ca. en måned siden.
Dette hjem og dette selskab emmer af hygge, ro og overskud.
Olivia er lige blevet ammet og ligger nu sovende i sin mors favn. Vi har talt om fødslen og om hvordan det er, at være en lille nybagt familie. Det har været så hyggeligt og mit
besøg blev lidt længere end planlagt. Jeg håber ikke det gjorde noget.
Tak for jeres gæstfrihed Michelle og Mathias og for, at jeg måtte være med til denne fantastiske fødselsoplevelse i jeres hjem. Nyd jeres skønne, smukke datter – og glem ikke at nyde hinanden. Cellaviva er meget gerne med igen – om et par år 😉
Jordemoder Pia Kaufmann
Note:
I Danmark har alle gravide en lovsikret ret til jordemoderhjælp i hjemmet. Ca. 3% af alle fødsler i Danmark foregår i hjemmet og overvejer du/I om hjemmefødsel er noget for jer så henvend jer til jordemoderen på dit fødested. Cellavivas jordemødre samler stamceller hvorsomhelst I måtte ønske at føde.