Historien om Cellaviva - skandinaviens største stamcellebank
Drømmen om at hjælpe og informere familier omkring stamceller
Historien om Cellaviva starter med Mathias Svahn, PhD-studerende i genterapi og vordende far. Det var 2006 og Mathias var stadig PhD-studerende og ønskede i forbindelse med at han ventede sit første barn sammen med sin kone, at få opsamlet og opbevaret stamceller ved fødselen.
Opsamling og opbevaring af stamceller
Stamceller fra navlesnoren anvendes som standardbehandling til 80 dødelige sygdomme, såsom leukæmi og andre sjældne arvelige blodsygdomme. På verdensplan har det i mange år været muligt for kommende forældre at få opbevaret stamceller fra navlesnoren og der er udført mere end 40.000 transplantationer med navlesnorsblod. I 2006 fandtes denne mulighed dog ikke i Sverige og den eneste løsning for Mathias var at opsamle stamcellerne selv.
Da han hørte, at en af hans kolleger for nyligt havde arbejdet i en udenlandsk stamcelle klinik, bad han ham om at dele sin viden om, hvordan opsamling og nedfrysning af stamceller burde foregå. Så han trodsede sin frygt for nåle og medbragte opsamlingsudstyret til fødegangen. Da barnet var født, skyndte Mathias sig til laboratoriet og brugte de næste 8 timer til at klargøre blodet til nedfrysning, mens hans kone og nyfødte datter opholdt sig på barselshotellet.
“Formålet med at opbevare stamceller er ikke opbevaringen i sig selv. Det er for at have muligheden for at kunne bruge dem i fremtiden. Og mit håb har altid været, at jeg kunne deltage i processen med at udvikle nye behandlinger”
– Mathias Svahn
Opbevaring af stamceller kan redde liv i fremtiden
Incitamentet til at informere andre forældre om potentialet i stamceller fra navlesnoren, og drømmen om at hjælpe dem, voksede. I 2014 grundlagde han Cellaviva sammen med Edward Smith, Hans-Peter Ekre og Lena Degling Wikingsson med økonomisk støtte fra Diamyd Medical. Med det formål at øge forældrenes viden om stamceller og muligheden for at få dem opbevaret til fremtiden.
Vores mission
Vores mission er at hjælpe forældre til at få opsamlet og opbevaret stamceller fra deres nyfødte barn. Til barnets og familiens potentielle fremtidige medicinske brug.
Vores vision
Vi ønsker, at alle kommende forældre skal vide, at fødslen er en unik mulighed for at opsamle stamceller. Stamcellerne opsamles efter at barnet er født og navlesnoren er klippet over. Der foretages ingen indgreb. Vi opsamler blot et restprodukt.
Vi mener, at celleterapi kommer til at spille en vigtig rolle i den fremtidige sundhedspleje og i fremtidige medicinske behandlinger. Vi mener, at adgangen til dine personlige stamceller er meget værdifuld. Parallelt med oprettelsen af biobanken til familieopbevaring af stamceller, er vi også involveret i stamcelleforskning og udvikling af stamcelleterapi.
Drømmen, visionen og missionen blev en realitet